Dragi prieteni (și) curioși,
Întrerupem săptămîna aceasta seria articolelor din newsletter pentru un anunț important pentru noi și, sperăm, interesant și pentru voi. Proiectul Poligon Educational, înființat cu acte în 2022, are rădăcini vechi, de cel puțin șapte-opt ani, în care am adunat experiență academică și didactică, gîndindu-ne la moduri în care să o valorificăm către un public mai larg. Ne-am dorit să arătăm teoremele și ecuațiile din manualele sau cursurile universitare de matematică într-o lumină accesibilă, atunci cînd se poate, iar cînd acest lucru nu este posibil fără pierderi semnificative de informație, să înțelegem măcar o parte a contextului istoric și a aplicațiilor pe care aceste rezultate le conțin ori le implică. Cu alte cuvinte, ne-am propus o formă personalizată de popularizare a matematicii, împreună cu istoria și aplicațiile ei, dar și cu legăturile puternice și multiple pe care le are cu incredibil de multe domenii din viețile noastre. Credem cu tărie într-o educație științifică riguroasă și corectă, dar nu intimidantă prin abstracțiune și sîntem convinși că o minte deschisă, plină de curiozitate este principalul ingredient pentru a porni într-o astfel de călătorie. Ne adresăm atît elevilor și studenților, cît și adulților și curioșilor de toate vîrstele, pentru că dorința de cunoaștere, entuziasmul descoperirii și al discuțiilor pe baza unor subiecte de știință de interes comun nu sînt specifice doar adolescenților sau „tinerilor”.
Acum a venit momentul să facem pasul următor. Am adunat o seamă de idei, materiale și resurse și avem nevoie de (cel puțin) un colaborator care să ne ajute să le punem în aplicare. Colega sau colegul perfect(ă) este la fel de entuziast(ă) și pasionat(ă) ca și noi pentru educația științifică, are multe idei și contribuie la popularizarea științei pe mai multe laturi, cum încercăm să o facem și noi: prin cursuri personalizate, postări pe social media, videoclipuri, articole, conferințe și ateliere. Vrem să fie parte integrantă a echipei și să facem ședințe săptămînale de feedback și brainstorming prin care să găsim împreună pașii următori potriviți.
Iar dacă o astfel de provocare pare solicitantă, sîntem deschiși și pentru o colaborare cu un profesor sau o profesoară (preferabil de matematică), care să ne ajute cu lecțiile private pe care le organizăm, începînd cu clasele de gimnaziu.
Așadar, dacă activitatea noastra de pînă acum și descrierea de mai sus te fac să-ți dorești să devii membru al echipei noastre, poți citi mai multe pe site-ul nostru, unde poți și aplica. Vom lua legătura imediat cu toți cei interesați și vom discuta în detaliu planurile și cerințele noastre, precum și despre experiența și implicarea ta!
Vino în echipa noastră și hai să promovăm educația științifică pe mai multe laturi!